Debian/Ubuntu apt komutu kullanımı

Merhabalar, Debian ve Ubuntu tabanlı Linux dağıtımlarında kullanılan apt komutunun kullanımına değineceğim.

APT (Advanced Packaging Tool), paket yönetimi işlemleri için kullanılan bir komuttur. apt komutu, sistemde kurulu olan yazılımların yönetimini yapar, yeni yazılım paketlerinin yüklenmesine ve kurulumlarının yapılmasına olanak tanır.

Debian ve Ubuntu’da sık kullanılan apt komutları:

#1

sudo apt update

Bu komut, Ubuntu’da bulunan tüm depoların listesini günceller. Bu işlem sırasında sistemdeki tüm paketlerin listesi, yüklemelerin hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılabilmesi için güncellenir. Bu nedenle, herhangi bir yeni paket yüklemesi yapmadan önce, bu komutu çalıştırması önerilir.

#2

sudo apt upgrade

Bu komut, yüklü olan tüm paketleri en son sürümlerine günceller. Bu komutu çalıştırmadan önce, sudo apt update komutunu çalıştırmanız gerekir. Bu komut, sistemdeki tüm paketleri günceller, bu nedenle yükleme işlemi biraz zaman alabilir.

#3

sudo apt search anahtar_kelimeler

Bu komut, belirtilen anahtar kelimeleri içeren paketleri arar. Paket adı veya açıklaması içinde anahtar kelime geçen tüm paketleri listeler. Örneğin, “sudo apt search ftp” komutu ile, “ftp” kelimesi içeren tüm paketleri listeleyebilirsiniz. Ben örnek olarak Filezilla isimli FTP programı için arama yapacağım.

#4

sudo apt install paket_adı

Bu komut, belirtilen paketi yükler. Paket adından önce, “sudo apt update” komutu çalıştırarak depoların güncellenmesi gerekiyor. Ayrıca, bir paketi yüklerken, bazı bağımlılıkların yüklenmesi gerekebilir. Bu nedenle, komutu çalıştırmadan önce, bağımlılıkları da dikkate almanız önemlidir.

Bir önceki örnekte Filezilla için arama yapmıştık, şimdi onu yükleyelim.

Yükleme ekranının devam edilip edilmemesi ile ilgili soru ekranı gelecektir. Y harfi seçilip enter yapıldığında yükleme işlemi başlayacaktır.

Eğer birden fazla paket yüklenecekse, paket adları aralarında boşluk bırakılarak yazılarak yükleme işlemi yapılabilir.

sudo apt install paket1 paket2 gibi.

#5

sudo apt show paket_adı

Bu komut, belirtilen paket hakkında ayrıntılı bilgi görüntüler. Paketin sürümü, dosyaları, bağımlılıkları ve açıklaması gibi bilgileri içerir.

Örnek olarak yüklemiş olduğumuz Filezilla paketinin detaylarına bakalım.

#6

sudo apt remove paket_adı

Bu komut, belirtilen paketi kaldırır. Paket kaldırılırken, bağımlılıkların kaldırılmaması durumunda, sistemdeki diğer paketlerin çalışmasını etkileyebilir. Bu nedenle, bir paketi kaldırmadan önce, paketin bağımlılıklarını dikkate almanız önemlidir.

Örnek olarak kurmuş olduğumuz Filezilla paketini kaldıralım.

sudo apt remove filezilla

#7

sudo apt autoremove

Bu komut,  diğer paketlerin kaldırılmasıyla birlikte sistemde kalmış olabilen ve artık kullanılmayan tüm paketleri kaldırır.

Bir önceki adımda Filezilla paketini kaldırmıştık. Fakat kurulum esnasında filezilla-common, libfilezilla-common gibi  gereksinim duyulan paketler de kurulmuştu. Biz Filezilla paketini kaldırsak da, gereksinim için yüklenen diğer paket hala sistemde duracaktır. sudo apt autoremove komutu ile bu gibi artık işlevi olmayan paketler silinecektir.

#8

sudo apt purge paket_adı

Bu komut kaldırılacak olan paketi, tüm bağımlı olduğu paketlerle birlikte kaldırmaya sağlar.

Bir önceki örneğimizde Filezilla paketini kaldırmıştık ama kurulum esnasında yüklenen diğer paketleri kaldırmak için daha sonradan sudo apt autoremove komutunu da kullanmıştık. purge komutu ise kaldırılmak istenen paket ile birlikte bağımlı olan diğer paketleri de kaldırmaya yarar.

#9

sudo apt list

Bu komut, repoda bulunan  tüm paketleri listeler.

sudo apt list --installed ise bilgisayarda kurulmuş olan tüm paketleri gösterir.

 

Not 1: apt-get komutu da kullanılabilir, ancak apt komutu genellikle daha modern ve kullanımı daha kolaydır.

Not 2: Tüm apt komutları, root izinleriyle (sudo) çalıştırılmalıdır.

 

Makaleyi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak ve aşağıda bulunan oylama kısmında puan vererek destek olabilirsiniz.

Başka bir makalede görüşmek dileğiyle…

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]

Salih ALTUNTAŞ

Cisco CCNA ve Huawei HCIA hakkında blog içerikleri üretmekteyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir