EVE-NG ve PNETlab ortamlarında Fortinet firewall kurulumunu bu yazımızda nasıl yapıldığını göreceğiz. Kurulum işlemleri oldukça basit.
Öncelikle bu bağlantıdan dosyanın indirilmesi gerekiyor: https://salihaltuntas.com/fortinetFGTv7.2
zip dosyası uznip yapılır, ardından içerisinde bulundan fortinet-FGT-v7.2.0-build1157 klasörü /opt/unetlab/addons/qemu
dizinine atılır.
Dosya atıldıktan sonra /opt/unetlab/wrappers/unl_wrapper -a fixpermissions
komutu çalıştırılır.
Ben yukarıdaki gibi bir bağlantı yaptım. Network bağlantısı olarak Management Cloud seçtim. Cihazı çalıştırıp üzerine çift tıklanıldığında terminal ekranı açılacaktır.
Terminal ekranında giriş için kullanıcı adı ve parola istenecektir. Fortinet cihazlarda varsayılan kullanıcı adı admin olup, parola ise bulunmamaktadır. Kullanıcı adını girdikten sonra enter tuşuna basmak yeterli olacaktır. Devamında ise yeni bir parola girilmesi istenecektir.
Yaptığımız işlemleri web arayüzünden yapabilmek için ise aşağıdaki adımları uygulamak yeterli olacaktır. Firewall’ın 1 nolu portunu Management Cloud’a bağladım. Bendeki yapılandırmada Management Cloud 50.50.50.0’lı networkte. Bende bu networkte bulunan boş bir IP adresini web arayüzüne erişmek için kullanacağım. Sizler de kullanmış olduğunuz networkten boş bir IP adresi verebilirsiniz.
FortiGate-VM64-KVM # config system interface FortiGate-VM64-KVM (interface) # edit port1 FortiGate-VM64-KVM (port1) # set mode static FortiGate-VM64-KVM (port1) # set ip 50.50.50.10 255.255.255.0 FortiGate-VM64-KVM (port1) # set allowaccess https http ping FortiGate-VM64-KVM (port1) # end
Web arayüzü için Port1’i ayarlamış olduk ve gerekli izinleri de sağladık. Artık arayüze girebiliriz. Ayarlamış olduğumuz IP adresini WEB tarayıcıya girdiğimizde, giriş ekranı gelecektir.
Kullanıcı adı ve parola girerek kullanmaya başlayabiliriz.
Yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak ve aşağıda bulunan oylama kısmında puan vererek destek olabilirsiniz.
Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle…