Internet dünyasında çok fazla link kısaltma siteleri bulunmakta. Bu link kısaltma servislerini kullanarak verilen bağlantıların ne kadar tıklandığı gibi veriler elde edilebilmekte. Fakat bu servisler kimi zaman kapanmakta, kimi zaman erişim engeli gelmekte, kimi zaman da çok fazla SPAM içeriklerde kullanıldığı için kullanıcılar tarafından güvenilmemekte. Bundan dolayı kendi sitemize ait bir URL kısaltma işlemi yapmak bu tarz problemlerin önüne geçmek için daha iyi olacaktır.
WordPress altyapısına sahip sitelerde kullanılabilecek birçok URL kısaltma eklentisi mevcut. Ben bu yazımda oldukça popüler olan Pretty Links eklentisinden bahsedeceğim. Birçok özelliği ücretli olmasına rağmen, saf hali bizim için yeterli olacaktır.
Eklentiyi, Eklenti> Yeni ekle kısmına gelip arama barından pretty links diye aratıp bulabiliriz.
Ardından Şimdi Kur butonuna tıklayıp, yükleme bittikten sonra ise Etkinleştir butona tıklayıp eklentiyi etkinleştirebiliriz.
Kurulum tamamlandıktan sonra, yönetim panelinde sol tarafta bulunan menüde Pretty Links için kısayol oluşacaktır. Buraya tıklayarak eklentinin sayfasını açıyoruz.
Açılan sayfada daha önce oluşturulan URL’ler ve yeni URL eklemek için buton bulunmakta. Biz buradan yeni ekle butonuna tıklayarak işleme başlıyoruz.
Açılan sayfada, basit yapılandırma sayfası açılacaktır.
Burada 1 numara ile belirttiğim kısma Başlık eklenmektedir. Linklere isim vererek daha kolay takibi yapılabilir.
2. kısım hedef URL kısmı, yani kısaltmak istenilen URL.
3. kısım ise kısaltmanın olduğu kısım. Sistem otomatik olarak rastgele URL oluşturacaktır. Burası istenilen şekilde düzenlenebilir.
4. kısım ise kısaltma işlemini yayına almak için kullanılıyor. Update butonuna tıklanıldığında kısaltma kullanılabilir hale gelecektir.
Link yayına alındıktan sonra ,eklenti ana sayfasında kısaltma yapılan bağlantılar görünecektir. Buradan oluşturulan bağlantılar ile ilgili detaylar yer almaktadır. İsterseniz oluşturmuş olduğunuz kısa URL’yi tekrardan değiştirebilirsiniz.
Ayrıca, Eklenti menüsünde yer alan Clicks alanından da, oluşturmuş olduğunuz bağlantıların tıklanma sayısını, hangi IP adresinden erişildiğini ve ne zaman tıklama yapıldığı gibi bilgilere de ulaşabilirsiniz.
Eklentinin genel kullanımı bu şekilde. Pro özelliklerini de ücretini ödeyerek kullanabilirsiniz fakat temel özellikleri de bence gayet yeterli.
googleden ararken sizi buldum güzel paylaşım teşekkür ederim. Hayırlı çalışmalar
teşekkürler