Hosting değişikliği nedeniyle WordPress sitemizi taşımamız gerekebilir. Genelde bu işlem gözümüze büyük gelir. Çünkü siteyi eksik taşımak demek bir nevi felaket demek. Oysaki taşımada dikkat edilecek 2 ana nokta var, bunlar düzgün bir şekilde yapılırsa hiçbir sıkıntı olmadan taşıma işlemi gerçekleştirilebilir. Yaptığımız işlem aslında sadece dosya yedeklerini ve SQL yedeklerini alıp, bu yedekleri yeni hostinge yüklemek. (Site taşıma işlemi yaparken bir yandan da veritabanı ve dosya yedeklerini almış oluyoruz 🙂 )
Öncelikle doysa yedeklerimizi alalım. Bunun için FileZilla programını kullanarak ya da CPanel‘den dosya yöneticisine girerek bu işlemi yapabiliriz.
FileZilla ile dosya yedeklerini alma
Daha önce FileZilla ile bağlantı kurmuş olanlar bilir ama yine de bahsetmek gerekirse; 1 numara ile göstermiş olduğum kısım uzak dosyaları yani hostingde bulunan dosyaları gösterir. 2 numaralı alan ise yerel alanı gösterir. Site dosyaları /public_html/
klasöründe bulunur. Klasördeki tüm dosyaları seçip aktarma işlemine başladığımda dosyalar yerel alana aktarılacak. (Tüm dosyaları seçtikten sonra sürekle bırak yaparak aktarımı başlatabilirsiniz)
CPanel’den dosya yedeklerini alma
CPanel‘den yedek almak da çok kolay. CPanel’e giriş yapıp Dosya Yöneticisine girip /public_html/ klasörüne giriyoruz. Ardından tüm dosyaları seçiyoruz ve panelde Sıkıştır seçeneği aktif oluyor.
Sıkıştır seçeneğini seçtikten sonra karşımıza hangi formatta sıkıştırılma yapılmasıyla ile ilgili alan geliyor. Zip formatını seçtikten sonra Compress Files butonuna tıklıyoruz ve sıkıştırma işlemini başlatıyoruz.
Dosyamız oluşturulduktan sonra sağ tık yapıyoruz ve seçenekler arasından Download‘ı seçerek indirme işlemi başlatıyoruz.
Veritabanı Yedeği Alma
Bu işlemi yapmak için de PHPMyAdmin alanına erişmek gerekiyor. Cpanel’de bulunan Veri Tabanları alanından PHPMyAdmin’e giriş yapıyoruz. Giriş yapınca ekranın sol kısmında veri tabanları görünecek. Yedeğini almak istediğimiz veri tabanını seçince, veri tabanı ile ilgili seçenekler karşımıza gelecek ve buradan Dışa Aktarı seçeceğiz. Dışa aktarma yöntemi olarak Hızlı seçeneğini işaretleyeceğiz ve Git butonuna basarak SQL yedeğimizi indireceğiz. Tüm işlemler bu kadar.
Şimdi yaptığımız şeylerin tam tersini yapacağız.
Dosya yedeklerini yükleme
Aldığımız yedekleri yükleme vakti geldi. FileZilla veya Cpanel’den yedeklerimizi yükleyebiliriz. Aldığımız yedeği yeni hostingimizde /public_html/ yükleyeceğiz. Dosya boyutundan ve internet hızından dolayı bu işlem uzun sürebilir.
Veri tabanı yedeklerini yükleme
Cpanel’den Veri Tabanları kısmına giriyoruz.
Yeni Veritabanı oluştur kısmından veritabanı için isim yazıp yeni veritabanı oluşturuyoruz.
Ardından MySQL kullanıcıları alanından Yeni Kullanıcı oluşturuyoruz. Burada ister kendiniz şifre verin, isterseniz de şifre oluştur diyerek şifre oluşturun. Şahsen şifre oluştur kısmından oluşturmuş olduğum şifreyi kullanıyorum. (Şifreyi bir yere kaydedin, daha sonra yapacağımız yapılandırmada gerekli olacak)
Veritabanına Kullanıcı Ekle kısmından oluşturduğumuz veritabanı ve kullanıcıyı seçip Ekle butonuna tıklıyoruz.
Ekle butonuna tıkladıktan sonra karşımıza Kullanıcı Ayrıcalıkları ile ilgili sayfa gelecek. Burada Tüm Ayrıcalıklar alanını seçip Değişiklikleri Uygula butonuna tıklıyoruz.
Ve sıra geldi yedeğini aldığımız veritabanı dosyasını yüklemeye. phpMyAdmin’e giriş yapıyoruz ve oluşturduğumuz veritabanını seçiyoruz. İçe Aktar kısmına tıklayıp dosyamızı seçip yükleme işlemimizi başlatıyoruz.
wp-config dosyasında yapılandırma
Son olarak wp-config.php dosyasında değişiklik yapacağız. Cpanel’den Dosya Yöneticisine girip wp-config.php dosyasını düzelteceğiz. Eski veritabanı adı, veritabanı kullanıcı adı ve şifre yerine oluşturmuş olduğumuz veritabanına ait bilgileri gireceğiz.
Ve mutlu son. Sitemizi sağ salim taşımış olduk. Kısaca yapılan işlemleri gözden geçirecek olursak;
+ Dosya yedeğini al
+ Veritabanı yedeğini al
* Yeni hostinge dosya yedeklerini yükle
* Yeni hostingde veritabanı, kullanıcı ve şifre oluştur
*Yeni hostingdeki veritabanına yedeği yükle
*wp-config dosyasını yapılandır.
Not: Hosting değiştiği için Name Server adresi de değişecektir. Alan adının NS ayarlarını düzeltmeyi unutmayın.
Hocam çok sağolasın ya doğru düzgün görselli bir anlatım buldum.