WordPress bloğu olanlar bilir; blog üzerinde canlı kanlı değişiklik yapmanın araba ile saatte 250 km hız yapmak gibi bir şey olduğunu. Yanlış yapmadığınız sürece sıkıntı yoktur ama yanlış yaptığınız zaman saatte 250 km hızla duvara çarpmış gibi etkiler yapabilir. Şahsen blog üzerinde çok fazla değişiklik yaptığım için ve bunu lokalde değil de uzak sunucuda yaptığım için çok sıkıntılar çektim.
Ama artık sıkıntı çekmek yok! (Yerel seçimde oylarınızı beklerim) Localhosta WordPress kurulumu yapacak ve bu dertten kurtulacağız. Tabii önce localhost kurulumu yapmış olmak gerek. Eğer kurulu değilse Ubuntu Localhost kurulumu yazısına bakarak kurulumu yapabilirsiniz.
Öncelikle WordPress kurulumu dosyasını indiriyoruz ve sıkıştırılmış dosyayı çıkartıyoruz. (indirme bağlantısı : wordpress resmi site )
Zip dosyasından çıkan wordpress isimli klasörü /var/www/html dizini içerisine atacağız. Muhtemelen dizin erişim yetkisini düzenlenmemiştir. Bundan dolayı dosya aktarımı için sürekli SUDO işlemini yapmamak için ilgili dizine erişim yetkilerini düzenleyeceğiz. Dizinde okuma, yazma ve çalıştırma yetkisini vermek için CHMOD 777 yapacağız.
sudo chmod 777 /var/www/ -R
Yukarıdaki komut ile dosya izinlerini edinmiş olduk. Böylece rahatlıkla kurulum ve sonrasında çalıştırma işlemlerini yapabileceğiz.
Wordress kurulumu yapabilmek için öncelikle bir veritabanı oluşturmak gerekecek. http://localhost/phmyadmin sayfasından giriş yapıp gerekli işlemleri yapacağız. Daha önce oluşturmuş olduğumuz kullanıcı adı ve şifreyi girerek giriş yapıyoruz.
Giriş yaptıktan sonra sayfanın sol kısmında bulunan yeni linkine tıklayarak yeni veritabanı oluşturacağız.
Ben wp_123 adında bir veritabanı oluşturdum.
Evet şimdi WordPress kurulumuna başlayabiliriz.
Taracıdan http://localhost/wordpress adresine gidiyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir sayfa açılacak. Başlayalım butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
Ardından aşağıdaki gibi bir sayfa oluşacak ve bu sayfada gerekli alanları dolduracağız ve “gönder” butonuna tıklayacağız.
Daha sonra config sayası gelecek burada “kurulumu çalıştır” butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçeceğiz.
Geldik son adıma. Bu sayfada WordPress giriş bilgilerini dolduruyoruz. Localhostta çalıştığımız için kullanıcı adı ve şifrenin basit olmasında fayda var.
“WordPress’i kur” butonuna tıkladıktan sonra kurulum tamamlanacaktır. Giriş yapmak için http://localhost/wordpress/wp-admin adresinin kullanabilirsiniz.
Merhaba salih. ubutnu ile iglili bir problemim var. ubuntuda flash belleğe dosya atamıyorum. windows flash belleği okuyor ama ubuntu bir türlü okumuyor. sebebi ne olabilir, bu sorunu nasıl çözebilirim bu konuda yardımcı olabilir misin ?
Flash belleği taktığında Diskler uygulamasında görünüyor mu? Eğer görünüyorsa format atıp tekrar dener misin Mustafa?
Diskler uygulaması derken tam olarak nereyi kastettin bilmiyorum fakat flsah belleği takınca bilgisayar hiç tepki vermiyor. açılmıyor yani
Gnome Disk diye bir uygulama var. İnternette nasıl yükleneceğine dair içerikler bulabilirsin. Uygulamayı yükledikten sonra flash bellek görünüyorsa format atıp kurtarılabilir. Ama flash bellek görünmüyorsa ne gibi işlem yapılabilir pek bir bilgim yok.
Tamam, teşekkür ederim ^^
Merhabalar ben localhost/wordpress adresine girmeye çalışınca hata alıyorum
Not Found
The requested URL /wordpress was not found on this server.
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at localhost Port 80
Yardımcı olursanız mutlu olurum
Merhaba,
kullandığınız Ubuntu sürümü nedir?