Ubuntu LAMP (Apache, MySQL, PHP) Kurulumu

ubuntu lamp kurulumu

Malum, her dosyamızı web sunucularına bağlanarak, online olarak test etme imkanımız yok. Olsa da, deneyeceğimiz şeyler online olarak herkes tarafından görüleceği için pek hoş olmaz. Hadi bunu da geçtim, yapılan hatalardan sonra geri dönüşü zor olan yollara girebiliriz. Şahsen, sırf bloğun temasını değiştirmek yüzünden bile defalarca sil baştan başladığım oldu. Bu yüzden böyle aksiyonlara girmeye hiç gerek yok 🙂

Localhost nedir, ne işimize yarar?

Localhost, bilgisayara yüklenen yazılımlar sayesinde bilgisayarın sunucu olarak işlem yapabilmesidir. Normal bir bilgisayarda PHP dosyalarını çalıştıramaz ve veri tabanında işlemler yapamayız. Localhost kurulumu sayesinde bilgisayarımız sunucu özelliği kazanacak ve PHP, MySQL gibi dosyaları çalıştırabilceğiz.

Tarayıcımızda http://localhost yazarak ya da http://127.0.0.1 adresinden localhosta erişebiliriz.

 

Görüldüğü üzere herhangi bir kurulum olmadığı için tarayıcımızda boş sayfa ile karşılaştık.

Ubuntu Localhost kurulumu

Şimdi gelelim Ubuntu’da Localhost kurulumuna; işlemlerimizi terminalden (uç birim) yapacağız.

Öncelikle depolarımızı güncelliyoruz. Kullanacağımız komut:

sudo apt update

Ubuntu Apache Web Server (Sunucu) Kurulumu

Depolarımızı güncelledikten sonra kuruluma başlayabiliriz. Öncelikle Apache kurulumu yapacağız. Bu işlem sayesinde bilgisayarımız sunucu özelliği kazanmış olacak.

Kullanılacak komut:

sudo apt install apache2

Komutu yazıktan sonra parolamızı giriyoruz ve işleme devam ediyoruz. Kurulum yaparken dosyaların indirilmesi için E/H sorusu gelecek, E yazıp ENTER’e basıp devam ediyoruz.

Kurulum tamamlandıktan sonra sunucumuz hazır demektir. Bu adımda kimsenin bir problem ile karşılaşmayacğını düşünüyorum. Sunucumuz hazır olduğuna göre, tarayacımızın arama barına http://localhost ya da http://127.0.0.1 yazarak sunucumuzun kurulduğunu görebiliriz.

Ubuntu PHP ve MySQL kurulumu

Sunucu kurulumu yapıldıktan sonra sıra geldi bu sunucu üzerinde koşturacağımız atlara; pardon yazılımlara.

PHP kurulumunu şu komutlar yapacağız.

sudo apt install php

komutuyla PHP kurulumu yapılacaktır. Bu komut ile PHP’nin en son sürümü yüklenecektir. Eğer son sürüm değil de eski sürümler ile çalışmak istiyorsanız PHP sürüm numarasını girmeniz gerecektir. (Örneğin : sudo apt install php5 )

PHP’nin son sürümü PHP7.1 yüklendi.

Şimdi PHP-MySQL kurulumu yapacağız. Kurulumda yine güncel dosyaları istediğim için şu aşağıdaki komutu kullanacağım. Belirli bir sürümü isteyenler yine sürüm koduyla beraber indirme yapabilirler. (Örneğin : sudo apt install php5-mysql )

sudo apt install php-mysql

 

Ardından MySQL server kurulumu yapacağız. Bu kurulumda dikkat edilmesi gereken noktalar var. Önce aşağıdaki komut ile kuruluma başlayacağız.

sudo apt install mysql-server

Yüklemeler tamamladıktan sonra aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşacağız. MySQL’de kullanılacak “root” parolasının girilmesi istenecek. Akılda kalıcı olması açısından basit parola seçilmesinde fayda var. Çünkü bu parolayı ileride PHPMyAdmin kurulumu yaparken kullanacağız.Bu arada seçenekler değiştirmek için TAB tuşuna basacağız ve ENTER tuşu ile de onay vereceğiz.

 

Artık PHP ve MySQL kurulumu tamamlandı. Sunucu üzerinde yeni yazılımlar eklediğimiz için ve bu yazılımların sorunsuz çalışır hale gelmesi için sunucuyu yeniden başlatacağız.

sudo /etc/init.d/apache2 restart

Kurulum tamamlandığına göre PHP dosyalarının çalışıp çalışmadığına göz atabilir. Eğer elinizde halihazırda PHP dosyası var ise, bu dosyayı  /var/www/html/ dizin içerisine atıp tarayıcıdan http://localhost/dosyaadi.php adresinden kontrol edebilirsiniz. Eğer yok ise bundan sonraki adımları takip ederek PHP’nin çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.

Öncelikle aşağıdaki kodu kullanarak bir deneme sayfası oluşturacağız.

sudo nano /var/www/html/deneme.php

Ardından aşağıdaki gibi bir PHP kodu yazacağız ve ardından CTRL ve X tuşlarına basıp yaptığımız işlemin kaydedilmesi E harfine basıp kaydedeceğiz.

Şimdide PHP’nin çalışıp çalışmadığını kontrol edeceğiz. PHP dosyamıza deneme.php adını verdiğimiz için tarayıcıda http://localhost/deneme.php yazacağız.

Aşağıdaki gibi bir sayfa ile karşılaştıysak sıkıntı yok demektir.

Ubuntu phpMyAdmin Kurulumu

Apache Server kurulumu yapıldı, PHP kurulumu yapıldı, MySQL Server kurulumu yapıldı ve geriye kaldı phpMyAdmin kurulumu. phpMyAdmin kurulumu yaparak veri tabanı oluşturabiliyor ve yönetebiliyor olacağız. Aşağıdaki komut ile kuruluma başlayacağız.

sudo apt install phpmyadmin

Komutu girip indirme işlemi başladıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşacağız. Apache server kurulumu yaptığımız için apache seçeneğini seçip onaylayacağız.

Ardından config sayfası gelecek ve buna da  Evet deyip bir sonraki aşamaya geçeceğiz.

Şimdi de phpMyAdmin ve MySQL sunucusunun eşleşebilmesi için parola gireceğiz. Dikkat edilmesi gereken nokta ise şu; MySQL server kurulumu yaparken oluşturulan parolayı burada kullanacağız. Yanlış parola girerseniz çalışmayacaktır.

Son olarak phpMyAdmin’ini localhostta çalışabilmesi isin aşağıdaki kod ile linkleme yapacağız.

sudo ln -sf /usr/share/phpmyadmin /var/www/html/phpmyadmin

Bu işlemden sonra phpMyAdmin’in çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için tarayıcımızda http:///localhost/phpmyadmin/ adresine gideceğiz.

Bu noktada da sıkıntı yaşamadıysa artık rahat rahat localhostta PHP dosyalarını çalıştırabilecek ve veri tabanları oluşturabileceğiz demektir.

 

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Salih ALTUNTAŞ

Cisco CCNA ve Huawei HCIA hakkında blog içerikleri üretmekteyim.

10 thoughts on “Ubuntu LAMP (Apache, MySQL, PHP) Kurulumu

  1. merhaba
    öncelikle anlatım için teşekkür ederim. aynen senin söylediğin şekilde kurulumu tamamladım ancak sudo apt install mysql-server komutundan sonra server parolası istemedi bende devam ettim ancak şimdi php myadmin parolasını kabul etmiyor yeni parolayı nasıl girebilirim onuda anlatırsan tadından yenmez

    1. Merhaba, kullandığınız dağıtım ve sürümü nedir? Kullandığınız sürümde farklı bir yapılandırma olabilir.

  2. HOCAM
    Wordpress kurmak amacı ile çıktığım şu yolda en güzel ve en net anlatımı gördüğüm 18 site içerisinde en güzel olmanız sebebi ile teşekkür ederim. Son kısımda phpMyAdmin yapılandırması kısmında yanlış mysql şifresi girişi sebebi ile sanırım istediğim php sayfa görüntüsünü elde edemedim. Bu kısımın yanlış şifre ile yapılandırılması durumunda çıkan ekranlara TCP/IP & UNIX gibi çıkan ekranlara ait ek bir anlatım sayfasına ihtiyaç var.
    ACİLEN
    Kolay gelsin

    1. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
      Kullandığınız sürüm nedir? Eğer 18.04 ve üzeri kullanıyorsanız bu sayfadakinden başka yapmanız gereken şeyler de var.

  3. Arkadaşlar giriş için terminalde şu kodları kullanın Terminale bağlanın Ctrl-T ile

    sudo mysql -u root

    mysql’e bağlanmış oluyoruz. şimdi yeni bir şifreyle kullanıcı oluşturalım.

    CREATE USER ‘newuser’@’%’ IDENTIFIED BY ‘password’;
    Sonra…
    GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO ‘newuser’@’%’ WITH GRANT OPTION;

    Kullanıcı adı: newuser
    Şifre: password

    Dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

  4. iyi günler hocam ben kali linuxta kurmaya çalıştım
    “sudo apt install mysql-server ” komutundan sonra ;

    Reading package lists… Done
    Building dependency tree
    Reading state information… Done
    Package mysql-server is not available, but is referred to by another package.
    This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
    is only available from another source
    E: Package ‘mysql-server’ has no installation candidate

    bu hatayı aldım çözümü nedir yardımcı olurmusunuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir