Cisco Packet Tracer 7.2 sürümünü Ubuntu işletim sistemli bilgisayara yükleme işlemini adım adım göreceğiz. Her ne kadar kurulum işlemi Ubuntu üzerinde yapılsa da, diğer GNU/Linux dağıtımlarında da aynı şekilde kurulum yapılmaktadır.
Uygulamanın son sürümünü netacad.com sitesinden indirebilirsiniz ya da benim yüklediğim kaynaktan üye olmaya gerek kalmadan indirebilirsiniz. (Cisco Packet Tracer 7.2 64 bit Linux için indir )
- Uygulama sadece 64 bit sistemlerde çalışmaktadır.
- Cisco Packet Tracer 7.2 sürümünde, bende ne İngilizce ne de Türkçe klavyede i harfi çalışmadı ve çözümünü bulamadım. Kullandığım dağıtım : Ubuntu 18.04
- i harfinin çalışmaması ile ilgili bulabildiğim tek çözüm sistem dilini İngilizce yapmak oldu. Sistem dili Türkçe iken maalesef “i” harfi çalışmıyor.
Dosyayı indirdikten sonra, dosyanın bulunduğu dizinde Uç Birim (Terminal) açarak kuruluma başlayacağız. Ben indirdiğim dosyayı masa üstüne kaydettim. Bu yüzden terminal ekranında önce cd Masaüstü/
komutu ile masaüstü dizinine gideceğim, sonra ls
komutu ile dizinde bulunan dosyaları listeleyeceğim.
Görüldüğü üzere dosya sıkıştırılmış dosya formatında. Önce sıkıştırılmış dosyanın içindekileri çıkartacağım ve bir dizin oluşturacağım. Komut: mkdir packettracer
Ardından sıkıştırılmış dosyayı dizine çıkartacağım.Komut :
tar -xvzf PacketTracer7.2forLinux64bit.tar.gz -C packettracer/
Dosyaları dizine çıkarttıktan sonra cd
komutu ile dizin içerisine gireceğiz. Ardından ./install
komutu ile kuruluma başlayacağız. Bu aşamada kullanım EULA kullanım şartları ile ilgili şeyler çıkacak. İlk etapta Enter tuşu ile onay verdikten sonra boşluk tuşuna basarak hızlı bir şekilde kullanım şartlarını geçeceğiz. (her seferinde Enter tuşuna basılırsa tek satır ilerleme olur.)
Daha sonra kullanım koşullarının kabulü ve root yetkisinin verilmesi için gerekli işlemleri yapacağız.
Bu işlemler bittikten sonra ekranda “Cisco Packet Tracer 7.2 installed successfully” yazısını gördüysek kurulum tamamlanmış demektir.
Artık Cisco Packet Tracer kullanıma hazır. Terminalde packettracer
yazıp entera bastığımızda program çalışacaktır fakat çoğu zaman kütüphanelerde eksik dosyalar olabiliyor ve program açılmıyor. Bunun için öncelikle kütüphanede eksik dosya var mı yok mu ona bakacağız. Kurulum işlemi /opt/pt/bin/
dizininde olduğu için bu dizine gidecek ve sonra ./PacketTracer7
komutu ile programı çalıştıracağız. Herhangi bir hata mesajı alınmadıysa sorunsuz bir şekilde program çalışacak demektir.
Görüldüğü üzere bende libpng12.so.0
adında bir dosya eksik çıktı ki genelde de bu dosya eksik çıkıyor. Dosya ismini Google’da aratıp bulabilirsiniz ve indirebilirsiniz (Debian/Ubuntu kullananlar için amme hizmeti 🙂 libpng12-0.deb )
Şimdi tekrar terminalde ./PacketTracer7 komutunu çalıştıracağım ve sorun olup olmadığını test edeceğim.
Görüldüğü üzere herhangi bir problem olmadı ve program açıldı. Açılan ekranda ister misafir kullanıcı olarak ister kayıtlı kullanıcı olarak giriş yapılabilir. Bundan sonraki süreçte terminalden packettracer
yazarak program çalıştırılabilir.
https://www.youtube.com/watch?v=VlLeYLLBkrI
Merhaba kurulumu kali linux üzerinde tamamladım. Faket libpng12-0:amd64, multiarch-support paketine ön bağımlı
multiarch-support kurulu değil.
hatası alıyorum bir turlu libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb paketin kuramıyorum.
Nasıl Tamalaya bilirim
Merhaba, bazen libpng12 dosyası da dağıtımdan dağıtıma değişebiliyor. Dağıtım adıyla beraber Google’da arama yaparsanız muhtemelen uyumlu dosyayı bulabilirsiniz.
/PacketTracer7: ./libcrypto.so.1.0.0: no version information available (required by ./PacketTracer7)
Segmentation fault (core dumped)
Merhaba böyle bir hata alıyorum. biraz kaynak araştırdım ama işime yaramadı.
Merhaba,
Bu problem hakkında maalesef bir bilgim yok. Bu arada, Packet Tracer son sürümü mü yüklediniz?
/libcrypto.so.1.0.0 hatası için sudo apt-get install libss1..0.0 deneyin
şu videoda gerisi var. kopyalamanız gereken bir şeyler var.
https://www.youtube.com/watch?v=HKozuo2FmMA