Ubuntu 20.04 LTS inceleme

ubuntu 20.04 inceleme

23 Nisan 2020’de LTS sürümü yayımlanan Ubuntu 20.04’ten herkese merhaba. Daha önce Beta sürümünü denediğim Ubuntu 20.04 dağıtımının LTS sürümü çıkınca, 19.10 sürümünden yükseltme yapmak yerine sıfırdan kurulum yaptım. Bundan dolayı birçok kurulumu sıfırdan yapmam gerekecek. Böylece, ufakta olsa Ubuntu dünyasına giriş yapanlar için neler yapılması gerektiği ile ilgili küçük bir kılavuz ortaya çıkacak.

ubuntu 20.04 lts

Öncelikle arayüze  ve bazı özelliklere bakalım, sonrasında ise neler yapabileceğimize göz atalım.

Ubuntu 20.04 arayüzü, ön tanımlı (default) olarak GNOME masaüstü ortamı ile geliyor. Açıkçası zaman zaman hantallıkları can sıksa da, masaüstü ortamı olarak en sevdiğim ortamın GNOME olduğunu bahsetmeden geçemeyeceğim.

Daha önce GNOME kullananlar tasarıma aşinadır zaten. Ama yine de ara yüzden birkaç görüntü paylaşacağım.

Masaüstü görünümü:

ubuntu 20.04 gnome masaüstü

Uygulamalar menüsü:

ubuntu 2004 gnome uygulamalar menüsü

GNOME’da artık uygulamalar için özel klasörler oluşturulabiliyor. Uygulamaları birbirinin üzerine sürükle-bırak yaparak klasör haline gelmesi sağlanabiliyor ve klasörlere isim verilebiliyor.  (GNOME 3.34 ve üzeri sürümlerde bu özellik var. Ubuntu 20.04’te GNOME 3.36 sürümü olduğu bu özelliği de kullanabiliyoruz.)

gnome özel klasör

Gözüme çarpan diğer değişiklik ise Görünüm ile ilgili ayarlar oldu. Artık koyu tema da ekstra tema indirmeye gerek kalmadan kullanılabiliyor.

Ubuntu koyu tema

Dosya görünümü:

Etkinlikler görünümü:

Ubuntu GNOME Etkinlikler

Ubuntu Software : 20.04 Beta sürümünde Snap Store isimli harici bir uygulama vardı ama LTS sürümünde bunu kaldırmışlar. Ubuntu Software ise hem Ubuntu paketlerini hemde Snap paketlerini kapsıyor. Uçbirime (terminal) gerek kalmadan birçok uygulamayı Ubuntu Software üzerinden tıklayarak kurmak mümkün.

Ubuntu kurulum sonrası bazı öneriler

Arayüze biraz baktık şimdi de birkaç özelleştirmelere bakalım. Önereceğim uygulamalar sık kullandığım ama sizin de kullanabileceğinizi düşündüğüm uygulamalardır. Uygulama kullanımı nihayetinde herkesin kendi ilgi alanına göre değişecektir.

GNOME Tweaks (İnce Ayar)

Olmazsa olmaz uygulamalardan birisi kesinlikle GNOME Tweaks. Görünüm ile ilgili birçok ayar bu uygulama ile yapılabilir. İkon setinden tutunda, pencere özelleştirmelerine, yazı fontlarına kadar çeşit çeşit düzenlemeler yapılabilmekte. Bu ayarlar için ayrıca bir yazı daha yazacağım.

Kurulum için;

sudo apt install gnome-tweaks

Peek iconPeek

Ekran kaydedicisi olan bu uygulama ile, belirlediğiniz bir alanın GIF, WEBM, APNG, MP4 formatında kaydını yapabilirsiniz. Blogumda kullandığım tüm GIF içerikleri bu uygulama ile kaydettim.

sudo apt install peek

Simple Screen Recorder

simple screen recorder

Adından da anlaşılacağı üzere ekran kaydedicisi. Bu uygulamada MP4, MKV gibi formatlarda yüksek ses ve görüntü kalitesinde ekran videosu kaydetmek mümkün. Gördüğüm kadarıyla alanında en çok tercih uygulamalardan bir tanesi.

sudo apt install simplescreenrecorder

opera browser iconOpera Browser

Dahili VPN ve reklam engelleme gibi birçok özelliği bulunan, açıkçası çok sevdiğim bir tarayıcı. Bence bu tarayıcıya bir şans verin.

sudo snap install opera

spotify-client-iconSpotify

Artık neredeyse herkeste bulunan müzik uygulaması. Hesabınız var ve masaüstünde kullanmak istiyorsanız:

sudo snap install spotify

Aslında çok fazla uygulama var ama şimdilik önerebileceğim uygulamalar bu kadar.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Salih ALTUNTAŞ

Cisco CCNA ve Huawei HCIA hakkında blog içerikleri üretmekteyim.

5 thoughts on “Ubuntu 20.04 LTS inceleme

  1. Yeni aldığım bilgisayarda Ubuntu 18.04.4 LTS ilk kurulum esnasında nvidia ekran kartıyla ilgili problemler ve wifi kartını tanımama gibi sorunlarla uğraştım LTS olmayan sürümleri kullanmayı pek tercih etmiyorum. 20.04 LTS sürümü çıktığını bilmiyordum. Ubuntunun resmi sitesine farklı bir sürüm indirip denemek için girdiğim de gördüm ve yükledim şuan için sorunsuz ve harika çalışıyor. İncelemeniz de gayet iyi teşekkürler.

    1. Yorumunuz için teşekkürler. Her iki sene bir LTS sürümü, 6 ayda bir de ara sürümler çıkıyor. Zaman zaman donanım sürücülerinde sorun oluyor ama genel olarak pek sıkıntı olmuyor.

  2. iyi günler ubuntu 20.04 lts server kurdum kod satırında yapmakta zorlandığım bazı işlemleri masaüstünde yapmak isterim mümkünmü mümkünse nasıl yardımcı olabilirmisiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir