Bir önceki yazımda Huawei eNSP programının kurulumunu paylaşmıştım. Artık yavaş yavaş sistem içine dalmaya başlayabiliriz. Routing ve switching konularına girmeden önce temel yapılandırma komutlarına bir göz atmak gerek. Komutlara geçmeden önce de şu bilgiyi de vereyim; Huawei router ve switchlerde çalışan işletim sisteminin adı VRP (Versatile Routing Platform) olarak geçmektedir. Bir yerlerde duyarsanız yabancı kalmayın 🙂
Switch ve router’lar ön tanımlı olarak user-view modunda açılır. Bu modda temel ayarlar yapılabilmekte, gösterme komutları kullanılabilmekte ve çalışan sistem ayarları görüntülenebilmektedir. user-view modunda çalışırken, çalışma alanı < > işareti içerisinde görünecektir.
<Huawei>
Cihazlarda daha kapsamlı yapılandırma yapmak için ise system-view moduna geçmek gerekmektedir. system-view
komutu ile yapılandırma alanına geçiş yapılabilir. Bu alanda çalışma yaparken, çalışma alanı köşeli parantez [ ] içerisinde görüntülenecektir.
<Huawei>system-view Enter system view, return user view with Ctrl+Z. [Huawei]
Konular ilerledikçe konuyla alakalı komutları yazı içerisinde yer vereceğim için şimdilik bazı komutlardan bahsedeceğim.
? kullanılabilir parametreleri gösterir. tab tab tuşuna basarak komut tamamlama yapılabilir. quit bir önceki çalışma alanına döner. return user-view moduna geçiş yapar. Ctrl+Z tuş kombinasyonu da kullanılabilir. undo işlevi aktif hale getirmek için kullanılır. Cisco'daki no komutu ile aynıdır. shutdown kapatma komutudur. sysname cihaz ismi (hostname) vermek için kullanılır. display görüntüleme komutudur. Tek başına kullanılmaz. Komuttan sonra parametre gelir. display this bulunduğunuz alanda çalışan yapılandırmayı gösterir. Komutların kralıdır :) display current-configuration çalışan yapılandırmayı gösterir. display saved-configuration başlangıç yapılandırmasını gösterir. save çalışan yapılandırmayı başlangıç yapılandırmasına kaydeder. reset saved-configuration başlangıç yapılandırmasını sıfırlar. reboot cihazı yeniden başlatır. header login information cihaza bağlanıldığında çıkan ilk karşılama mesajını yazar. header shell information cihazda oturum açıldıktan sona çıkan mesajı yazar.
Dosya ve dizin işlemlerinde kullanılan bazı komutlar:
dir dizin ve dosyaları görüntülemek için kullanılır. mkdir dizin oluşturmak için kullanılır. rmdir dizin silmek için kullanılır. more dosya içerisini görüntülemek için kullanılır. cd dizin değiştirmek için kullanılır. copy dosya kopyalamak için kullanılır. move dosya taşımak için kullanılır. delete dosya silmek için kullanılır. Silinen dosya çöp kutusunda saklanır. undelete silinen dosyayı kurtarmak için kullanılır. reset recycle-bin çöp kutusunda bulunan dosyaları siler.
Bir cevap yazın