Linux mv komutu (dosya/dizin taşıma)

Linux’ta dosya ya da klasör taşımak için mv komutu kullanılır. Taşıma işlemi için mv komutundan sonra kaynak dizin/dosya ve hedef dizin/dosya belirtilir. Ana komut yapımız aşağıdaki gibidir.

mv [kaynak dosya] [hedef dizin]

Örnek olarak masa üstü dizininde bulunan Ankara isimli dosyayı Belgeler dizinine taşıyacağım. Home dizininde olduğum için kaynak dizini belirtmem gerekecek. Ardından da hedef dizini belirteceğim.

mv Masaüstü/Ankara Belgeler/

linux mv komutu

Taşıma yaparken hedef dizinde aynı isimde dosya var mı yok mu kontrol etmedik. Hedef dizinde aynı isimde dosya olup olmadığı kontrol etmek için -i parametresi kullanılır. Bu parametre kullanıldığında, hedef dizinde aynı isimde dosya varsa üzerine yazılıp yazılmaması ile ilgili bir uyarı gelecektir. Y harfi ile üzerine yazılmasını onaylayabilir ya da N harfi ile bu işlemi iptal edebilirsiniz.

Örnek olarak Belgeler dizininde bulunan Cankaya isimli dosyayı Masaüstü dizinine taşıyacağım. Masaüstü dizininde de Cankaya isimli dosya olduğu için uyarı gelecek.

linux mv -i komutu

Dosya adı ve uzantıyı değiştirme

mv komutu ile dosya adı  ve uzantısı da değiştirilebilir. Sanki taşıma işlemi yapıyormuşuz gibi kaynak dosya belirtilir ve ardında dosyanı yeni adı yazılır.  Örnek olarak Masaüstü dizininde bulunan Cankaya isimli dosyayı Cankaya.txt olarak değiştireceğim.

linux mv komutu ile dosya adı değiştirme

Şimdide Ankara isimli dosyayı Başkent olarak değiştireceğim.

linux mv komutu ile dosya adı değiştirme

mv komutunun temel kullanımı be şekildedir. Komut hakkında detaylı bilgi almak için mv --help ve man mv komutlarından yardım alabilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 5]

Salih ALTUNTAŞ

Cisco CCNA ve Huawei HCIA hakkında blog içerikleri üretmekteyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir