Linux dosya ve dizin listeleme

linux dosya/dizin listeleme komutu (ls)

Linux’ta komut satırında dosya ve dizinleri görmek için ls komutu kullanılır. Komut tek başına kullanıldığında sadece görünür dosya ve dizinler gösterilirken, parametre kullanılarak daha detaylı çıktılar elde edilebilir.

ls

Bu komutla bulunduğunuz alandaki dizinleri/dosyaları görüntüleyebilirsiniz.

linux ls komutu

Dizin ya da dosyayı belirterek listeleme yapmak için:

ls dizinadi

linux ls komutu

ls -a

-a komutu –all komutunun kısaltılmış halidir.  all komutu tüm dosyaları gösterir. Normalde gizli dosyaları göremezken, bu komutla gizli ve gizli olmayan dosya/dizinler görüntülenebilir.

linux ls -a komutu

ls komutunda .deneme dizini görüntülenmezken, -a parametresi kullanılarak gizli dosyalar da görüntülenebilir hale gelmiş ve çıktıda  .deneme dizini de yer almıştır.

ls -l

Bu komutla listeleme alt alta yazdırılır ve daha detaylı sonuçlar çıktı olarak karşımıza gelir. Çıktıya baktığımızda dosya izinleri, kullanıcı grupları, dosya boyutu ve dosyada yapılan son değişiklik tarihi gibi bilgiler yer alır. Yalnız bu çıktığımızda sadece görünür dosyalar yer alır.

linux ls -l komutu

Eğer tüm dosyalar görüntülenmek istenseydi, -l parametresinin yanında -a parametresini de kullanmak gerekecekti. Bu işlem ls -la ya da ls -al şeklinde yapılabilir.

linux ls -la komutu

Çıktıda dosya boyutları byte cinsinden yazdırılmaktadır. h parametresi ile bu değerler Kilobyte, Megabyte ve Gigabyte cinsinden yazdırılır.

ls -lah

linux ls -h komutu

ls -R

Bu komut alt dizinlerin içinde bulunan dosya ve dizinleri de gösterir.

linux ls -R komutu

Listeleme komutunun genelde kullanımı bu şekildedir. Kullanılabilecek diğer parametreleri görmek için ls --help ya da man ls komutundan yararlanabilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Salih ALTUNTAŞ

Cisco CCNA ve Huawei HCIA hakkında blog içerikleri üretmekteyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir