More komutu
More komutu ile terminalden metin dosyalarının okunma işlemi yapılabilir. Bu komut çalıştırıldığında, yazının tamamı ekrana basılmaz. Yazının diğer kısımlarını görmek için enter ya da space tuşunu kullanmak gerekir. Enter tuşuna basıldığında bir satır kaydırma işlemi yapılırken, space tuşuna basıldığında çoklu satır atlama işlemi yapılır. Dosya bitmeden çıkmak için q tuşu kullanılır.
Less komutu
Less komutu da more komutu ile aynı işlevi yerine getirmektedir. Dosyanın tamamını ekrana yazdırmak yerine belli bir kısmını ekrana basar. Satırlar arasında gezinmek için için yön tuşları kullanılır. yukarı yön tuşu ile bir üst satıra geçilebilirken, aşağı yön tuşunu ile yazının alt satırları okunabilir. Çıkmak için q tuşu kullanılır.
Head komutu
Head komutu ile dosyanın başındaki satırlar okunabilir. Varsayılan olarak ilk 10 satırı ekrana basar. Kullanılan parametreler ile bu sayı değiştirilebilir.
head DosyaAdı
Bir önceki örnekte yaptığımız dosya adından örnek olarak göstermek gerekirse: head LoremIpsum
Gösterilecek satır sayısını belirtmek için -n
parametresi kullanılır.
head -n SatırSayısı DosyaAdı
Bir önceki örnekten devam edelim; ilk 20 satırı ekran basmak isteseydik komutumuz şu şekilde olacaktı: head -n 20 LoremIpsum
Tail komutu
Tail komutu ile dosyanın sonundaki satırlar okunabilir. Varsayılan olarak son 10 satırı ekrana basar. Kullanılan parametreler ile bu sayı değiştirilebilir.
tail DosyaAdı
Bir önceki örnekte yaptığımız dosya adından örnek olarak göstermek gerekirse: tail LoremIpsum
Gösterilecek satır sayısını belirtmek için -n
parametresi kullanılır.
tail -n SatırSayısı DosyaAdı
Bir önceki örnekten devam edelim; son 20 satırı ekran basmak isteseydik komutumuz şu şekilde olacaktı: tail -n 20 LoremIpsum