Linux dizin işlemleri (dizin değiştirme)

Linux cd ve pwd komutu

Linux dizin değiştirme

Linux’ta dizin değiştirme işlemleri cd (change directory) komutu ile yapılır.

cd [hedef dizin ya da klasör]

Hedef dizin belirtirken kullanılan sistem diline de dikkat etmek gerekir. Bende sistem dili Türkçe olduğu için kullanıcı dosyalarının olduğu yerler Türkçe olarak yer alıyor. Şimdi bir örnek ile dizin değiştirmeyi yapalım. cd Masaüstü/

linux cd komutu

Bu arada belki dikkatinizi çekmiştir,  $ işaretinden önceki kısım bize bulunduğumuz dizini gösteriyor. Tilde [~] işareti ise home dizinini temsil etmektedir. Ben salih isimli kullanıcı ile kullandığım için,  ~ işaretini karşılığı bende  /home/salih şeklindedir. Yani kısaca ~ işareti /home/user dizinini temsil eder. Kullandığımız komut ile  /home/salih/Masaüstü dizinine geçiş yapmış olduk.

Şimdi işimizi biraz daha hızlandıracak komutlara bakalım.

home dizinine geçme

Bulunduğunuz dizinden home dizinine geçmek için cd komutunu tek başına kullanmak yeterlidir. Yalnız bu komut ile /home/user alanına dönülmüş olunur.

linux cd komutu

Eğer home/user  dizininde bulunan bir dizine gitmek istiyorsanız uzun uzun /home/user/Masaüstü yazmak yerine cd ~/Masaüstü şeklinde de kullanabilirsiniz.

Bir üst dizine geçme

Bir üst dizine geçmek için cd .. komutu kullanılır.

linux bir üst dizine geçme

Birden fazla üst dizine geçme

Bir üst dizine geçmek için .. kullanmıştık. Birden fazla üst dizine geçiş yapmak için ise / işareti ile birlikte .. kullanılarak kaç dizin öncesine gidilmek isteniliyorsa o kadar /.. kullanılır. Yani 2 üst dizine gitmek için cd ../.. kullanmak gerekirken, 3 dizin öncesini gitmek yapmak için ise  cd ../../.. şeklinde kullanmak gerekecektir.

linux birden fazla dizin atlama

Dizinler arası geçiş

Son işlem yapılan iki dizin arasında cd - komutu ile geçiş yapılabilir. Ben örnek olarak Belgeler ve Videolar dizine geçiş yapacağım. Ardından cd - komutu ile iki dizin arasında hızlıca geçiş yapacağım.

linux dizinler arası geçiş

Linux çalışılan dizini görme

Linux’ta hangi dizinde çalışıldığını görmek için pwd (print working directory) komutu kullanılır. Belki şu anki durumda gerek yok diye düşünülebilir ama özellikle çok kullanıcının olduğu durumlarda sıkça kullanılır.

pwd

linux pwd komutu

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Salih ALTUNTAŞ

Cisco CCNA ve Huawei HCIA hakkında blog içerikleri üretmekteyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir