Huawei Link Aggregation (Eth-Trunk) Yapılandırması

Bilindiği üzere switchlerde portlar birbirlerine bağlandığında döngü oluşmakta ve döngü oluşmasını engellemek için ise STP (Spanning Tree Protocol) çalışmaktadır. STP çalıştığında ise portları kapatarak döngünün önüne geçmektedir. Bundan dolayı switchler arası birden fazla bağlantı yapılamamakta ve bu durumda switch bağlantı yedekliği için sorun oluşturmaktadır.

stp port block

Bu durumun önüne geçmek ise Link Aggregation(Bağlantı toplama, bağlantı kümele) yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntem ile, birden fazla olan bağlantılar mantıksal olarak tek bir bağlantı haline getirilmiş ve STP’nin portları pasif durumuna getirilmesi önlenmiştir. Ayrıca, Link Aggregation ile bağlantı yedekliliğinin sağlanmasının yanı sıra bağlantı hızı artırımı da sağlanmaktadır. Örneğin, iki switch birbirine tek bir port ile bağlı olsa ve port hızı 1Gb/s olsaydı, bu iki switch arasındaki trafik en fazla 1Gb/s olacaktı. Birden fazla portun bağlanması ile bu trafik de artırılmaktadır. Yani switchler 1Gb/s hızına sahip iki port ile birbirine bağlandığında, iki switch arasındaki bağlantı hızı 2Gb/s olacaktır.

Huawei‘de Link Aggregation(Bağlantı toplama, bağlantı kümele) işlemi Eth-Trunk olarak adlandırılmakta ve Manual ve LACP olmak üzere iki tane modu bulunmaktadır.

Manual mod Eth-Trunk yapılandırmasında tüm portlar aktif olarak çalışır.

huawei eth-atrunk manual mode

LACP mod Eth-Trunk yapılandırmasında ise, aktif portların haricinde yedek port da yapılır. Böylece aktif portlardan birinde sorun olması halince Backup (yedek) port devreye girer ve yedekli bağlantının devamlılığı sağlanır.

huawei eth-trunk lacp mode

Not : Bir switchte en fazla 63 tane eth-trunk oluşturulabilir ve bir kümede en fazla 8 tane port yer alabilir.

Huawei Manual Mode Eth-Trunk

Manual mode Eth-Trunk yapılandırmasını aşağıdaki gibi basit bir topoloji üzerinden yapacağım.

huawei manual mode eth-trunk

Öncelikle port kümesi için interface oluşturulur. Bunun için interface eth-trunk id komutunu kullanacağız. Huawei swtichlerde en fazla 63 tane port kümesi oluşturulabilmekte.

[S1]interface Eth-Trunk ?
   <0-63> Eth-Trunk interface number

Ben ID’si 1 olan bir küme oluşturacağım.

[S1]interface Eth-Trunk 1

Ardından mod seçimini yapacağım. mode ? ile kullanabileceğimiz modlara bakalım:

[S1-Eth-Trunk1]mode ?
   lacp-static Static working mode
   manual Manual working mode

Buradan manual mod ve devamında load-balance seçilerek, işlem tamanlanır..

[S1-Eth-Trunk1]mode manual ?
   load-balance Load balance working mode
[S1-Eth-Trunk1]mode manual load-balance 

Bağlantı kümesi oluşturuldu. Devamında bu kümeye dahil etmek istediğimiz portları eklemek kaldı. Portlar, eth-trunk interface üzerinden eklenebildiği gibi, ilgili interface içine girip kümeye dahil edilebilir.

S1’de portları eth-trunk interface’si üzerinden ekleyeceğim.

[S1-Eth-Trunk1]trunkport GigabitEthernet 0/0/1 
[S1-Eth-Trunk1]trunkport GigabitEthernet 0/0/2

S1’de işler tamam. Şimdi S2’deki yapılandırmayı yapalım.

[S2]interface Eth-Trunk 1
[S2-Eth-Trunk1]mode manual load-balance 
[S2-Eth-Trunk1]quit

Portları kümeye eklemek için bu sefer de ilgili interface üzerinden eklemeyi yapalım.

[S2]interface GigabitEthernet 0/0/1
[S2-GigabitEthernet0/0/1]eth-trunk 1
[S2-GigabitEthernet0/0/1]quit
[S2]interface GigabitEthernet 0/0/2
[S2-GigabitEthernet0/0/2]eth-trunk 1

Kümeleme işlemleri bitti. display eth-trunk 1 komutu ile duruma bakalım. Tüm eth-trunk yapılarını görmek için  display eth-trunk  komutunu kullanabilirsiniz.

huawei display eth-trunk

Çıktıya baktığımızda, çalışma modunun NORMAL yani Manual Modda olduğunu, GigabitEthernet0/0/1 ve GigabitEthernet0/0/2 portlarının bu kümede yer aldığını görüyoruz.

Huawei LACP Mode Eth-Trunk

LACP modda yazının başında belirttiğim gibi aktif ve backup portlar yer almaktadır. LACP mod etkinleştirildiğinde, switchler arasında LACPDU paketleri gönderilmeye başlanır. Bu paketler, hangi switchin Actor olacağını seçmek için kullanılır. Actor Swicth, aktif ve backup portları yönetmek için kullanılacak olan switchtir. Actor Switch’in seçmiş olduğu portlar diğer switch (Partner Switch) ile paylaşılır ve diğer switchte buna göre portlarını aktif ve backup olarak ayarlar. Actor Switch seçimi için Pritory değerine bakılır ve priority değeri düşük olan switch Actor Switch olarak seçilir. Priority değerinin aynı olması durumunda ise MAC adreslerine bakılır ve MAC adresi değeri düşük olan switch Actor Switch olur.

Aşağıdaki örnek üzerinden yapılandırmayı yapalım.

huawei lacp mode eth-trunk

S1 için yapılandırma:

[S1]interface Eth-Trunk 1
[S1-Eth-Trunk1]mode lacp-static
[S1-Eth-Trunk1]quit
[S1]interface GigabitEthernet 0/0/1
[S1-GigabitEthernet0/0/1]eth-trunk 1
[S1-GigabitEthernet0/0/1]quit 
[S1]interface GigabitEthernet 0/0/2
[S1-GigabitEthernet0/0/2]eth-trunk 1
[S1-GigabitEthernet0/0/2]quit 
[S1]interface GigabitEthernet 0/0/3
[S1-GigabitEthernet0/0/3]eth-trunk 1
[S1-GigabitEthernet0/0/3]quit

S2 için yapılandırma:

[S2]interface Eth-Trunk 1
[S2-Eth-Trunk1]mode lacp-static
[S2-Eth-Trunk1]quit
[S2]interface GigabitEthernet 0/0/1
[S2-GigabitEthernet0/0/1]eth-trunk 1
[S2-GigabitEthernet0/0/1]quit 
[S2]interface GigabitEthernet 0/0/2
[S2-GigabitEthernet0/0/2]eth-trunk 1
[S2-GigabitEthernet0/0/2]quit 
[S2]interface GigabitEthernet 0/0/3
[S2-GigabitEthernet0/0/3]eth-trunk 1
[S2-GigabitEthernet0/0/3]quit

LACP mod yapılandırmasını yaptık. display eth-trunk ile oluşturulan kümelere bakalım.

huawei display eth-trunk

Çıktıya baktığımızda, çalışma modunun STATIC yani LACP olduğunu, Actor ve Partner portlarını görebiliyoruz. Ayrıca tüm portların Selected yani aktif olduğu da görünmekte. Öncelikle S1’in aktör olması ardından da GigabitEthernet0/0/1 ve 0/0/2’nin aktif olmasını ve 0/0/3’ün de backup olmasını yapalım.

Çıktıda System Priority’nin 32768 olduğu görünmekte. S2’nin çıktısını eklemedim ama durum onda da aynı. Ayrıca S2’nin SystemID’si daha düşük olduğu için şu an Actor olan S2. Ben ise S1’i Actor yapmak istiyorum. Bunun için S1’in priority değerini düşüreceğim.

[S1]lacp priority 100

Ardından eth-trunk arayüzüne girerek maksimum port sayısını belirteceğim.

[S1]interface Eth-Trunk 1
[S1-Eth-Trunk1]max active-linknumber 2

Bu işlemden sonra iki tane port aktif seçilecektir. Yalnız bu işlemde switch otomatik olarak portu belirleyecektir ve bu seçim işleminde sizin kullanmak istediğiniz portlar seçilemeyebilir. Bu durumda aktif kullanılmak istenen portların arayüzüne girerek LACP priority değerini düşürmek yeterli olacaktır.

huawei display eth-trunk

Bu yazımızda temel Huawei Eth-Trunk yapılandırmasını görmüş olduk.

Yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak ve aşağıda bulunan oylama kısmında puan vererek destek olabilirsiniz.

Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle…

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 5]

Salih ALTUNTAŞ

Cisco CCNA ve Huawei HCIA hakkında blog içerikleri üretmekteyim.

6 thoughts on “Huawei Link Aggregation (Eth-Trunk) Yapılandırması

  1. Öncelikle ellerinize sağlık gerçekten bilgilendirici bir yazı olmuş. Bunun yanında birşey sormak istiyorum. Elimde iki adet huawei s5324tp-si var. ben bu cihazları sfp poertları ile birbirlerine bağlayıp bu portları trunklamak istiyorum. Lakin çözemediğim bir durum var. internette araştırmama rağmen bir türlü bulamadım. Bu cihazlar 10gbit sfp destekler mi acaba? Şu sitede özellikleri yazıyor ( https://www.router-switch.com/ls-s5324tp-si-ac-p-15880.html ) Sfpler için 100/1000 SFP Combo yazarken başka bi yerde 10g uplink yazıyor anlamadım. Eğer desteklemiyorsa 10gbit sfp takıp gigabit olarak kullanabilir miyim? Bunun yanında eğer desteklemiyorsa bu iki cihaz arasındaki yukarda anlattığınız gibi 4 er sfp ile bağlantı sağlayıp yukarda manual de yaptığınız ayarları yapsam 4gbit bağlantı hızına ulaşabilir miyim? Başka bir ayar yapmama gerek var mı? Bunun yanında merek ettiğim başka konuda switch 1 üzerinden switch 2 nin portlarını yönetebilir miyim. Örnek olarak switch 1 e konsol ile bağlı iken switch 2nin 1. portunun vlan 10 dan vlan 20 ye gecirebilir miyim. Eternet switchleri daha yeni öğreniyorum sorularımda saçmalık varsa lütfen kusura bakmayım. Teşekkürler.

    1. Merhabalar,
      Cihazın özelliklerine baktığımda 4 adet SFP portu olduğunu ve bu portlardan da 100/1000 hızını desteklediğini görüyorum. 10G hızını destekleyen 5300 serisine ait başka ürünler de var, onlarla karıştırmış olabilirsiniz. Bence mevcut ürününüzde boşu boşuna 10G SFP kullanmayın, 1G SFP kullanın. Bu durumda 4 adet 1G SFP ile LACP yaptığınızda iki switch arasında 4G bant genişliği elde etmiş olursunuz.
      Console kablosu ile diğer cihaza bağlanabilmeniz için SSH yapmalısınız. SSH yaptığınızda da switch üzerinde istediğiniz değişikleri yapabilirsiniz.
      İyi günler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir