Bu yazıda uzun bir süredir üyeliğimin olduğu ve hakkında pek Türkçe kaynak bulamadığım EyeEm hakkında biraz bilgi vereceğim. Her ne kadar uzun süredir üyeliğim olsa da bu platformu pek aktif kullandığımı söyleyemem. Ama yine de ufak tefek bilgiler verebilirim.
EyeEm için bağlantılar: Web Site | Play Store | App Store
Fotoğraf paylaşım sitesi ve aynı zamanda mobil uygulaması olan EyeEm‘de, portfolyonuzu oluşturmanız ve fotoğraf satışı yaparak para kazanmak mümkün. (Para kazanma ile ilgili kısma ayrıca değineceğim.) Fotoğraf yüklerken fotoğraf üzerinde efekt verme, kırpma, doygunluk vs. gibi birçok alanda düzenleme yapılabiliyor. Bunların haricinde fotoğrafa açıklama yazma, etiket ekleme ve konum ekleme de bulunuyor. Instagram’da ne varsa burada da var yani. Instagram’dan tek eksiği fotoğraflara kişi ekleme özelliği yok. Ama en büyük artısı uygulamaya yüklenen fotoğraflar, yüksek çözünürlükte ve kalitede telefon hafızasına kaydediliyor.
Uygulamaya baktığımız zaman uygulamanın 5 sekmede şekillendiğini görüyoruz: Ana Sayfa, Arkadaşlar, Ödül, Bildirimler ve Profil. Ana sayfanın olduğu sekmede editörün seçtiği ve popüler fotoğrafçılara ait fotoğraflar yer alıyor ki birbirinden güzel fotoğraflar yer alıyor. Arkadaşlar sekmesinde takip edilen kişilerin paylaşmış olduğu fotoğraflar yer alıyor. Ödül kısmında ise yarışma ve görevler yer alıyor. Yarışma ve görevlere katılarak hediyeler kazanmak mümkün.
EyeEm fotoğraf yükleme
Fotoğraf yükleme işlemi hem webden hem de mobil uygulama üzerinden yapılabilmekte. Mobil uygulama üzerinden yapılan yüklemelerde fotoğraf üzerinde düzenlemeler yapılabilirken (efekt verme, kırpma işlemleri gibi), web üzerinden yapılan yüklemelerde fotoğraf üzerinde düzenleme işlemleri yapılamamaktadır.
Ben yükleme işlemini web üzerinden yapacağım. eyeem.com/upload adresinden yükleme işlemini yapabilirsiniz. Bu arada ister fotoğraflarınızı tek tek, isterseniz de birden fazla fotoğraf yükleyebilirsiniz. Fotoğraf yüklemesi yapıldığında aşağıdaki gibi düzenleme kısmı gelecektir.

Fotoğraf yükleme kısmındaki alanların nasıl kullanılacağını eminim birçok kişi biliyordur ama yine de kısaca bahsetmek gerekirse;
2- Tag suggestions : Bu bölümde sistem fotoğrafı tarayarak otomatik etiket önerileri sunar. Buradan önerilen tüm etiketleri ekleyebileceğiniz gibi, isterseniz de fotoğrafınıza uygun etiketleri tek tek seçebilirsiniz.
3- Add Location : Konum ekleme yaparak fotoğrafınızın keşfedilme olasılığını artırabilirsiniz.
4- Add Caption : Fotoğrafa isim ekleyebilirsiniz. Burada eklenen isim fotoğrafın başlığı olacaktır. Bundan dolayı fotoğrafı en iyi yansıtan isimlendirmeyi yapmak, arama sonuçlarında bulunabilirliği artıracaktır. Ayrıca isimlendirme ve etiketlemeleri İngilizce yazmanızı tavsiye ederim.
5- Add to Market : Bu bölümde bulunan kutucuğu işaretlediğinizde fotoğrafınız satış için işleme alınacaktır ve uygun görülürse satışa açık hale gelecektir.
6- Post all photos : Buradaki butona tıklayarak sisteme fotoğraf yüklemesini yapabilirsiniz.
EyeEm’de fotoğraf satarak para kazanma
Fotoğrafımızı yüklerken add to market (markete ekle) seçeneğiyle ekledik ve artık fotoğraflarımız markette sergilenmek için hazırlanıyor. Hazırlanıyor diyorum çünkü fotoğraflar hemen satışa sunulmuyor. Fotoğraflar öncelikle editör tarafından inceleniyor ve editör tarafından uygun görülürse fotoğraf satışa çıkıyor.
Satışa hazır olan fotoğraflar ise EyeEm Market ve EyeEm Partner olmak üzere iki gruba ayrılıyor. EyeEm Market için seçilen fotoğraf sadece EyeEm Market üzerinden satılırken, Partner için seçilen fotoğraf hem EyeEm Markette hem de Getty Images sitesinde satışa sunuluyor. Özellikle Getty Images’te fotoğrafın yayınlanması büyük bir artı. Çünkü Getty Images ajansı stok fotoğrafçılık denilince akla gelen ilk sitelerden bir tanesi. Fotoğrafların burada yayınlanması kazanç sağlayabilmek açısından oldukça önemli. Şahsen şu ana kadar yapılan fotoğraf satışlarımın tamamı EyeEm Partner yani Getty Images üzerinden yapılan satışlar üzerinden oldu.
Satış demişken, satış oranından da bahsetmek gerek. Yapılan satışlardan elde edilen gelirin yarısını EyeEm alıyor. Ayrıca işin içinde satış olduğu için bir de vergi devreye giriyor ve bu vergi size kalan %50’lik dilimden kesiliyor.
Güncelleme 2021 : Yeni yapılan güncelleme ile artık satışlardan direkt %50 pay ödemesi yapılmıyor. Ödemeler için seviye yöntemi getirildi. EyeEm’deki satış hacminize göre seviyeler belirlenmekte ve bu seviyelere göre kazanç belirlenmekte. Bu durumda fotoğraf başına kazanç durumu %25-55 arasında değişkenlik gösterir oldu. Kısaca, çok fazla satış olmadığı taktirde kazançlardan %25 alınır hale geldi. Aşağıdaki görselden kazanç seviyelerini görebilirsniz.
Satışlardan ne kazanırım?
Kazanacağınız para tamamen satın alan kişinin, satın alma yöntemine bağlı. Görseller boyutlarına göre fiyatlandırılıyor. Bundan dolayı satış başı kazanılabilecek sabit bir fiyat değeri bulunmuyor. Buna rağmen, satışlardan zaman zaman tatmin edici kazançlar sağlamak mümkün. Şimdi sizlere aynı fotoğraftan elde ettiğim kazançları göstereceğim.
Muhtemelen ilk kazanç miktarını görünce “Ooooo. Hemen stok fotoğraf işine girmeliyim!” diye tepki vereceksiniz.
Bir de “Bütün uğraş bunun için mi, peh!” diye tepki vereceğiniz bir görseli iliştireyim.
Gördüğünüz üzere gayet güzel kazançlar elde edebilirken, bazen de neredeyse bedavaya satılan fotoğraflar bile olmuş.
Güncelleme Mart 2022:
Maşallah dediğimiz 3 gün yaşamıyor! Gelen satın alma bildirimlerine bakınca şok oldum. Fotoğrafları bedavaya satmaya başlamışlar. Böyle giderse Eyeem’de fotoğraf satmaktan vazgeçebilirim.
EyeEm ödeme alma
Hesaptaki bakiye 10 USD üzerindeyse ödemeler alınabilmekte. Ödeme ise PayPal ile yapılıyor ve maalesef ülkemizde PayPal kullanılmıyor. Bundan dolayı eğer yurt dışı PayPal ve banka hesabınız yoksa parayı almak hayal gibi bir şey oluyor 🙂 Umarım Paypal kullanımı tekrardan kullanıma açılır.
Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse;
Fotoğraf filtreleri gayet güzel. Fotoğrafların galeriye kaliteli bir şekilde kaydedilmesi, ana sayfada ilham alınabilecek derecede güzel fotoğrafların yayınlanması ve iyi kötü para kazanabilme imkanının olması güzel detaylar. Ayrıca çok fazla kullanıcısı olmadığı için çok fazla çöp içerik yok. Yani Ankara etiketine baktığınızda çoğu zaman Ankara ile ilgili görseller ile karşılaşıyorsunuz. En azından don-atlet ve vücudunu satanların gazabına uğramış değil 🙂 Tabii çok fazla kullanıcısının olmamasının avantajı olduğu gibi büyük de bir dezavantajı var, o da etkileşim. Fotoğraflarınıza öyle aman aman bir geri bildirim alamıyorsunuz. Ayrıca sadece fotoğraf paylaşımına izin veriliyor. Bir ara video satışı için denemeler yapıldı ama şu an ses seda yok. Ama genel olarak tatmin edici bir ortama sahip.
Yazıyı beğendiyseniz aşağıda bulunan oylama aracında puan vererek ve yazıyı sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak destek olabilirsiniz.
Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle.
Bir cevap yazın