EVE-NG kurulumu

Bu yazımızda EVE-NG (Emulated Virtual Environment Next Generation) yazılımını kuracağız. Kuruluma başlamadan önce nedir bu EVE-NG diye soranlar olabilir; EVE-NG sanal makine üzerinde çalışan, üreticilerin gerçek işletim sistemlerinin çalıştırılabildiği ve web tarayıcısı üzerinden network lablarının oluşturulabildiği bir sistemdir. Simülasyon programlarının aksine, gerçek OS ile çalışmasından dolayı, fiziksel bir cihazda neler yapılabiliyorsa bu yazılım ile de bunları yapabileceğiz. Yazılım içerisinde kurulu olmasa da, gerekli OS’ler eklenerek Cisco, Juniper, Fortinet, Palo Alto, Huawei, F5 ve Aruba gibi birçok üreticinin ürünlerini karma bir şekilde kullanabileceğiz.

EVE-NG kurulum

Ben EVE-NG kurulumunu VMware üzerinden yapacağım. Size de tavsiyem bu sanallaştırma programı üzerinden kurulum yapmanızdır. VMware indirmek için https://www.vmware.com/go/downloadplayer

VMware kurulumunun ardından sıra geldi EVE-NG kurulumuna. https://www.eve-ng.net/index.php/download/  adresinden öncelikle EVE-NG’nin indirilmesi gerek. Bu sayfayı açtığınızda ISO ve OVF formatında indirme linkleri gelecektir. Buradan OVF formatındaki dosyayı indireceğiz. OVF formatındaki dosyayı indirmemizin nedeni ise şu: bu dosya sanallaştırma için özel hazırlanmış ve birçok ayarı yapılmış durumdadır. Eğer ISO dosyası üzerinden kurulum yapılırsa, sıfırdan işletim sistemi kurar gibi birçok şeyi sıfırdan ayarlanması gerekecek. Bu yüzden işimizi kolaylaştırmak için OVF formatındaki dosyayı kullanacağız. (Not: İndirme hızı olarak en hızlı MEGA olmasına rağmen, dosya indirme boyutunda kota olmasından dolayı indirme çoğu zaman yarıda kalmakta. Eğer MEGA hesabınız var ve indirme kotanız yüksek ise MEGA’yı seçin. Yoksa diğer linklerden indirmeniz daha iyi olacaktır.)

EVE-NG download

İndirilen dosyayı zip dosyasından çıkarttıktan sonra kuruluma başlayabiliriz. VMware’de File>Open… sekmesinden indirmiş olduğumuz dosyayı ekleyeceğiz.

vmware sanal dosya açma

Dosyayı seçtikten sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir pop-up çıkacak; buradan import butonuna tıklayacağız. Makine adını ve konumunu değiştirmek isterseniz gerekli alanlarda değişiklik yapabilirsiniz. Ben olduğu gibi bırakacağım.

eve ng vmware import

Ekleme işlemi bittikten sonra VMware programında EVE-NG makinesi görünür olacaktır. Burada makinen kullanacağı kaynaklar ile ilgili detaylar olacaktır. Kullanmış olduğunuz bilgisayarın kaynak durumuna göre düzenlemeler yapabilirsiniz.,

eve ng vmware specs

Unutmadan, makine ayarlarından Processors (işlemci) kısmında Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI seçeneğinin tikli olduğuna bakın. Sistemin sağlıklı çalışması açısından bu seçeneğin aktif olması tavsiye ediliyor.

eve-ng processors setting

Artık sanal makinemizi çalıştırabiliriz. Sanal makinemizi çalıştırdıktan sonra karşımıza kurulum sihirbazı çıkacaktır. Kurulum yaparken birçok yerde enter tuşuna basıp geçeceğiz.

1# Giriş için sizden bilgiler isteyecektir. Resimde sarı renkle belirttiğim alanlar bizim için default giriş bilgileridir. Login kısmına root, password kısmında eve yazarak bir sonraki adıma geçeceğiz.

eve-ng kurulum

2# root için parola belirlenme ekranı gelecek. Burada ben standart parolayı (eve) yazacağım. (Not: Parola ekranına bir şeyler yazdığınızda ekranda imleç vs. belirmeyecektir.  Ekran hala boş görünecektir. Parola yazılmıyor diye panik yapmayın, belirleyeceğiniz parolayı yazıp geçin.)

eve-ng kurulum

Root password’ü tekrar giriyoruz ve devam ediyoruz.

eve-ng kurulum

3# Hostname kısmı da default ayarda kalabilir. Enter tuşuna  basıp devam ediyoruz.

eve-ng kurulum

4# DNS kısmını da enter tuşuna basıp devam ediyoruz.

eve-ng kurulum

5# Yenetim Ağı için, IP adresi seçim kısmında DHCP ve Statik olarak 2 seçenek gelecektir. DHCP seçtiğinizde, ağınızda bulunan boş IP’lerden bir tanesi atanacaktır. Bu alınan IP adresi bizim lab ortamına tarayıcıdan giriş yapmamızı sağlayacak olan IP adresidir. Çok hayati bir önem taşımasa da, ben kısımda statik olarak IP vereceğim. Statik olarak IP vermek istemeyenler direkt enter tuşuna basıp devam edebilir.

eve-ng kurulum

Statik olarak IP verebilmek için; aşağı yön tuşuyla static alanına gelinir ve boşluk tuşu ile static seçeneği işaretlenerek enter tuşuna basılır.

eve-ng kurulum

Lokal ağınızda kullanmadığınız bir IP adresini verebilirsiniz. Benim ağımda 192.168.1.10 IP adresi boşta ve ben bunu yönetim IP’si olarak kullanacağım.

eve-ng kurulum

Bundan sonraki kısımlarda subnet mask, default gateway, DNS , NTP server ve proxy server ile ilgili alanlar gelecek. Subnet, gateway ve DNS ayarlarını yapıp, NTP ve Proxy server alanlarında herhangi bir düzenleme yapmadan devam edeceğim.

eve-ng kurulum

 

eve-ng kurulum

eve-ng kurulum

eve-ng kurulum

eve-ng kurulum

eve-ng kurulum

6# Bu işlemlerden sonra sunucu yeniden başlayacaktır. Yeniden başladığında aşağıdaki gibi IP adresinin yazılı olduğu bir ekran bizi karşılayacaktır. Şimdilik bu kısımla işimiz bitti.

eve-ng kurulum

7# Giriş ekranında yer alan IP adresini tarayıcıya yazalım ve giriş ekranına gelelim.

eve ng login

Karşımıza üstteki gibi bir giriş bölümü gelecek. Burada username için admin, password için eve kullanacağız.  3. seçenekte ise konsol tipi yer almakta. Buradan ister native console seçeneği ile bilgisayarınızda bulunan Putty, MobaXterm, SecureCRT gibi programları kullanabilir; isterseniz de HTML5 console seçeneği ile web arayüzünden konsol işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Giriş yaptıktan sonra laboratuvar kurabilirsiniz fakat, cihazların OS’leri yüklü olmadığı için istediğiniz çalışma ortamını yapamazsınız. Bunun için OS yüklemesi yapılması gerekmekte. Gerekli OS kurulumlarını EVE-NG kategorisinde bulabilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 10 Average: 4.9]

Salih ALTUNTAŞ

Cisco CCNA ve Huawei HCIA hakkında blog içerikleri üretmekteyim.

2 thoughts on “EVE-NG kurulumu

  1. native console seçeneği ile girip dünden beri bu sophos neden tıklayınca açılmıyor diyen ben…
    teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir