Etherchannnel yani port channel, switchler arası yapılan bağlantı kümelemesidir. En az iki port swichtler arasında bağlanarak hız artırımı ve yedeklilik sağlanır. Etherchannel olarak ayarlanan portlar tek port gibi davranır. Böylece Spanning Tree Protokolü tarafından port veri iletimine kapatılmaz.
Örneğin, aşağıdaki gibi bir bağlantıda etherchannel aktif olmadığında STP çalışacak ve döngü olmaması için portun birini kapatacaktı.
Etherchannel yapmanın ne gibi faydası var?
Etherchannel yedeklilik sağladığı gibi hız artırımı da sağlar. Yine üstteki örnekten gidersek; switchler tek kablo ile bağlansaydı Fast Ethernet portu 100Mb/s hızını desteklediği için iki switch arası maksimum veri transferi 100Mb/s olacaktı. Fakat iki portu Etherchannel yaptığımız zaman bu hız 200Mb/s olacak. Tabii kümelenen port sayısınca da bu veri aktarım hızı doğru orantılı olarak artacak. 5 port kümelenmiş olsaydı 5x100Mb/s’den 500Mb/s elde etmiş olacaktık.
Etherchannel yapmak için ise bazı şartlar gerekli. Her iki switchte de aynı özelliğe sahip port yapısı olmalı. Yani bir tarafın Fast Ethernet portunu kullanıp diğer tarafın Gigabit portunu kullanamayız. Ayrıca iki tarafta da VLAN bilgileri aynı olmalı. Bir tarafta trunk için izin verilen VLAN’lar diğer tarafta da izin verilmiş olmalı ve NATIVE VLAN’lar da aynı olmalı. Bir tarafta Native VLAN 1 iken diğer tarafta başka bir VLAN olmamalı. Bu şartlar sağlanarak Etherchannel yapılabilir.
Etherchannelde 3 tip protokol kullanılabilir.
No protokol : Bu yöntemde herhangi bir protokol kullanılmadan Etherchannel yapılabilir.
PAgP (Port Aggrastion Protocol) : Cisco tarafından geliştirilen ve sadece Cisco da çalışan protokoldür.
LACP (Link Aggregation Control Protocol : Cisco ve diğer tüm switchlerde kullanılabilen global protokoldür.
Yapılandırmaya geçelim:
Yapılandırma çok basit: Önce Etherchannel yapılandırması yapmak istediğimiz portları seçiyoruz. Ardından channel-group numarası verip modunu seçiyoruz.
Seçebileceğimiz 5 mod bulunuyor :
On : Protokolden bağımsız kümeleme yapar. Active : LACP protkolüne aktif eder. Pasive : Karşı switchteki yapılandırma LACP ise kendisini LACP olarak seçer. Desirable : PAgP protokolünü aktif eder. Auto : Karşı switchteki yapılandırma PAgP ise kendisini PAgP olarak seçer.
Protokolsüz ethercahnnel için hemen yapılandırmayı yapalım:
Önce interfaceye giriyoruz
Switch1(config)#interface range fastEthernet 0/1-2
Ardından channel-group yazıp grup numarası veriyoruz ve modunu seçiyoruz. Ben grup numarasını 1 yapacağım:
Switch1(config-if-range)#channel-group 1 mode on
Bu kadar basit.
show etherchannel summary
komutu ile yapılandırmanın özetini görebiliriz
Çıktıya baktığımızda Po1 adında etherchannel olduğunu, Fa0/1 ve Fa0/2 portlarının kümelendiğini ve protokol kullanılmadığını görüyoruz. Ayrıca Po1’in yanındaki etiketten de durumu görebiliyoruz. (SU : S- switch, U – in use)
Diğer Switchlerde de hızlıca yapılandırmayı yapalım.
Ethercahnnel PAgP yapılandırması
Switch3(config)#interface range fastEthernet 0/1-2 Switch3(config-if-range)#channel-group 2 mode desirable Switch4(config)#interface range fastEthernet 0/1-2 Switch4(config-if-range)#channel-group 2 mode desirable
Show etherchannel summary
Etherchannel LACP yapılandırması
Switch5(config)#interface range fastEthernet 0/1-2 Switch5(config-if-range)#channel-group 2 mode active Switch6(config)#interface range fastEthernet 0/1-2 Switch6(config-if-range)#channel-group 2 mode active
show etherchannel summary
NOT : Yapılan örneklerde swicthlerde her iki tarafa da aynı grup numarasını verildi ama etherchannel oluşması bu şart değil. Grup numaraları farklı da olsa etherchannel çalışır. Fakat, konfig okurken daha anlaşılır olması açısından genellikle her iki tarafa da aynı grup numaraları verilir.
Bilgiler için teşekkürler ediyorum.
Teşekkürler hocam proje ödevimde çok yardımcı oldu