Collision Domain ve Broadcast Domain nedir?

broadcast domain - collision domain

Collision yani çarpışma, aynı anda paket gönderimi ve alımı sırasında oluşan hatadır.  Özellikle Hub ve Repeater gibi half-duplex çalışan, yani aynı anda tek porttan paket alıp-gönderemeyen cihazlarda bu durum görülür. Collision Domain ise Çarpışma Alanı’dır. Yani çarpışma yaşanabilecek alandır. Hublar ve Repeaterlar aldıkları paketleri tüm portlarına gönderdikleri için, ortamda ne kadar hub ve huba bağlı cihaz olursa olsun, bir tane Collison Domain (Çarpışma Alanı) vardır. Router ve switchlerde ise port sayısı kadar Collision Domain vardır. Çünkü her bir portunda sadece bir paketin çarpışma ihtimali vardır. Kısaca; hub’ın olduğu yerde bir tane collision domain varken, switch ve routerların her bir port kadar collision domain vardır.

Hub ve repeaterlarda Collision Domain;

hub collision domain

Switch ve roueterlarda Collision Domain;

switch collision domain

Broadcast Domain (Genel Yayın alanı); aynı ağda bulunan cihazlar, ağda bulanan diğer cihazlarla haberleşebilmek için bulundukları alanda broadcast(genel yayın) yaparlar ve böylelikle birbirlerinden haberdar olurlar. Bu durumda her broadcast yapılan alanda bir tane Broadcast Domain vardır. Ki, ben bunu şöyle düşünüyorum; ortamda ne kadar network varsa o kadar da broadcast domain vardır.

İşin hesap kitap kısmına bakarsak; routerların her portu farklı networkleri oluştuğu için, routerların her portu bir broadcast domain oluşturur.

router broadcast domain

Varsayılan  olarak ortamda ne kadar switch ya da hub olursa olsun, eğer bir tane network varsa bir tane Broadcast Domain vardır.

switch broadcast domain

Aklınıza muhtemelen şu soru gelecektir: her networkte bir tane broadcast domain varsa, VLAN olduğunda ne olur?

Cevap sorunun içinde var. Nihayetinde her VLAN ayrı bir network oluşturacağı için sonuç olarak ortamdaki VLAN sayısı kadar da broadcast domain olacaktır.

vlan broadcast domain

Hesaplama kısmı için son bir özet geçeyim ve bir örnek yapalım;

Hub’un ne kadar portu dolu olursa olsun ortamda bir tane Collision Domian vardır.

Switch ve routerlarda port sayısı kadar Collision Domain vardır.

Routerların port sayısı kadar Broadcast Domain vardır.

VLAN sayısı kadar Broadcast Domain vardır.

Konuyu sonlandırırken tüm içeriği içeren bir örnek ile sonlandıralım. Aşağıdaki örneğe baktığımızda 3 ayrı network olmasından dolayı ortamda 3 tane broadcast domain var. Switch ve routerların her portunun birer collision domain oluşturduğunu hesaba kattığımız zaman 8 tane de Collision domain olduğunu görüyoruz.

collision domain - broadcast domain

Son olarak, bu konuyla ilgili sınavlarda sorular çıkabilmekte. Bu yüzden mantığını kavramak sınav açısından iyi olacaktır.

 

Click to rate this post!
[Total: 13 Average: 4.7]

Salih ALTUNTAŞ

Cisco CCNA ve Huawei HCIA hakkında blog içerikleri üretmekteyim.

4 thoughts on “Collision Domain ve Broadcast Domain nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir